Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Копривена каша с препечено брашно

Копривена каша с препечено брашно

Копривена каша с препечено брашно
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Съвсем по селски и очаквано вкусно - няма как да не приготвите Копривена каша с препечено брашно"

Необходими Продукти

  • коприва - 300 г
  • лук - 2 връзки пресен
  • брашно - 6 - 7 с.л. (препечено)
  • олио - 30 мл
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • девесил
  • сол
  • орехи - 100 г (счукани)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В сух тиган сложете брашното и го запечете за малко, като бъркате непрекъснато. Щом добие леко кафеникав цвят, го махнете от котлона и оставете да се охлади.

Почистете и измийте добре копривата.

Бланширайте я за кратко във вряла вода, колкото да смени цвета си. Изцедете водата и я нарежете на ситно.

Загрейте олиото и задушете в него пресния лук. След като лукът омекне, добавете копривата. Разбъркайте за кратко и сложете брашното и червения пипер.

Налейте около литър вода на струя като бъркате непрекъснато, за да се разтвори брашното. Сложете сол и черен пипер на вкус и нарязания пресен девесил.

Гответе кашата на слаб котлон около 15-20 минути, като разбърквате от време на време.

Поднесете копривената каша с препечено брашно поръсена със смлени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: