Начин на приготвяне
Почиствам и измивам копривата, слагам я в тенджера, посолявам и добавям почистената и измитата глава лук, нарязана на едри парчета.
Добамям обелените скилидки чесън, нарязаната чушка (аз слагам суха, но ако нямам , може прясна червена), заливам с вода, да се покрие, и оставям да се свари.
Варя, докато лукът и чушката омекнат.
След това свалям от котлона, в подходящ съд вадя с решетъчна лъжица копривата, лука и чушката, пасирам ги с пасатора.
Изсипвам бульон в купа. В същата тенджера слагам нарязаната на дребно сланина и запържвам със съвсем малко олио. След като сланината стане златиста, добавям брашното.
Запържвам за малко, добавям червения пипер и запържвам.
Добавям пасиранана коприва и ако е необходимо, разреждам с бульона до желаната гъстота.
Към кашата коприва добавям разбитите и посолени яйца, разбърквам и спирам котлона, добавям натрошеното сирене.
Разсипвам в купички пролетната гозба с коприва и оставям да се охлади (а за мен сервирам топло - много повече ми харесва копривената каша със сланина).