Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Каши»Копривена каша със сланина

Копривена каша със сланина

Боряна АтанасоваБоряна Атанасова
Чирак
63581208360
Копривена каша със сланина
Снимка: Боряна Атанасова
1 / 4
29/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Разсипвам в купички пролетната гозба с коприва и оставям да се охлади а за мен сервирам топло - много повече ми харесва"

Необходими Продукти

  • коприва - 1.500 кг
  • яйца - 4 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • чесън - 5 скилидки
  • лук - 1 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • сол
  • вода - около 2 л
  • сланина - 60 г
  • сирене - 100 или 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиствам и измивам копривата, слагам я в тенджера, посолявам и добавям почистената и измитата глава лук, нарязана на едри парчета.

Добамям обелените скилидки чесън, нарязаната чушка (аз слагам суха, но ако нямам , може прясна червена), заливам с вода, да се покрие, и оставям да се свари.

Варя, докато лукът и чушката омекнат.

След това свалям от котлона, в подходящ съд вадя с решетъчна лъжица копривата, лука и чушката, пасирам ги с пасатора.

Изсипвам бульон в купа. В същата тенджера слагам нарязаната на дребно сланина и запържвам със съвсем малко олио. След като сланината стане златиста, добавям брашното.

Запържвам за малко, добавям червения пипер и запържвам.

Добавям пасиранана коприва и ако е необходимо, разреждам с бульона до желаната гъстота.

Към кашата коприва добавям разбитите и посолени яйца, разбърквам и спирам котлона, добавям натрошеното сирене.

Разсипвам в купички пролетната гозба с коприва и оставям да се охлади (а за мен сервирам топло - много повече ми харесва копривената каша със сланина).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: