Гръцки сиропиран сладкиш Портокалопита

ПетяПетя
Готвач
128
45
155
3
18/02/2019
"Най-вкусните сладкиши на света са онези, приготвени с много любов, като тази сиропирана Портокалопита "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 026
  • Преглеждания за месеца562
  • Преглеждания за седмицата84
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този сладкиш става най-хубав със сухи и трошливи кори.

Затова в пакета от корите се оставят два листа, за да не изсъхнат, а другите се изкарват навън и се оставят около половин час на стайна температура да изсъхнат и да станат трошливи.

Фурната се включва на 180°C.

Тавичка с размери 20 на 35 см се намазва с олио и се покрива с двете отделени кори.

В купа се разбиват яйцата със захарта на гъст крем. Добавят се олиото, настърганата портокаловата кора, ванилията, киселото мляко и бакпулвера.

Изсушените кори се начупват с ръце и се слагат в яйчено-млечната смес.

Обърква се добре и сместа се изсипва в тавичката. Отгоре се подреждат нарязани филийки портокал.

Портокаловият сладкиш се пече в загрятата фурна около 30 минути или до златисто-кафяв загар.

Докато се пече сладкишът, се сварява сиропа от водата, сока и захарта.

Всички продукти се смесват в подходящ съд, слагат се на котлона и от завирането се засичат 15 минути.

Поизстиналият сладкиш се полива с горещия сироп и се оставя да го поеме и да изстине напълно.

За по-лесно поемане на сиропа сладкишът може да се надупчи с вилица или дървен шиш и да се остави една нощ да престои.

Този гръцки сладкиш се съхранява в хладилник, покрит с прозрачно фолио.

Преди поднасяне сиропираният сладкиш се реже на парчета.

Портокалопитата се сервира самостоятелно или с топка сладолед.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар