Начин на приготвяне
Отделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме заедно с 1 щипка сол на гъста пяна, която при обръщане не се стича.
Жълтъците разбиваме заедно със захарта и щипката сол до светложълт крем. Започваме постепенно да добавяме белтъчната пяна към жълтъците, като разбъркваме внимателно.
Когато се получи хомогенна смес сипваме 2/3 от смлените орехи и бакпулвера и разбъркваме.
Изсипваме сместа в правоъгълна тава, която предварително сме покрили с намаслена хартия за печене.
Печем в загрята фурна за около 10-15 минути, докато печивото стане приятно кафеникаво. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
За сиропа сипваме кафявата захар и водата в тенджерка и загряваме на котлона. Варим 3 минути и добавяме изцедения сок от мандарина. Варим още 2-3 минути и отместваме от котлона.
Нарязваме изстиналия сладкиш на квадрати и го заливаме с горещия сироп. Веднага поръсваме отгоре с отделените смлени орехи.
Оставяме сиропирания сладкиш за 2-3 часа да попие сиропа и сервираме.
Безглутеновият сиропиран сладкиш е готов.