Начин на приготвяне
В купа сипете затопленото мляко и маята, разбъркайте. Добавете захарта, маслото, олиото, ванилиите, яйцата и разбъркайте. На етапи към тях прибавете предварително смесеното пресято брашно със солта при непрекъснато бъркане до гладка гъста смес.
Покрийте купата със стреч фолио и оставете за 1 час да втаса. Втасалото тесто, разбъркайте и сипете в предварително намаслена и поръсена с брашно форма за кекс.
Покрийте формата и оставете за още 1 час да втаса тестото. Поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути.
Пригответе си захарен сироп, като смесите водата и захарта. Оставете да заври и варите за 3 минути, добавете лимоновия сок и премахнете съда от огъня. След като сиропът се поохлади, прибавете рома, разбъркайте.
След като, сладкишът е изпечен, надупчете го на повечко места с шишче и полейте със охладения сироп равномерно, оставете да се охлади напълно. Обърнете сладкиша върху подходяща чиния внимателно.
За гарниране на готовия сиропиран сладкиш разбийте течната сметана, пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Добавете заквасената сметана и разбъркайте добре.
Гарнирайте сиропирания гръцки сладкиш с готовия крем с помощта на шприц.