Начин на приготвяне
Този сладкиш става най-хубав със сухи и трошливи кори.
Затова в пакета от корите се оставят два листа, за да не изсъхнат, а другите се изкарват навън и се оставят около половин час на стайна температура да изсъхнат и да станат трошливи.
Фурната се включва на 180°C.
Тавичка с размери 20 на 35 см се намазва с олио и се покрива с двете отделени кори.
В купа се разбиват яйцата със захарта на гъст крем. Добавят се олиото, настърганата портокаловата кора, ванилията, киселото мляко и бакпулвера.
Изсушените кори се начупват с ръце и се слагат в яйчено-млечната смес.
Обърква се добре и сместа се изсипва в тавичката. Отгоре се подреждат нарязани филийки портокал.
Портокаловият сладкиш се пече в загрятата фурна около 30 минути или до златисто-кафяв загар.
Докато се пече сладкишът, се сварява сиропа от водата, сока и захарта.
Всички продукти се смесват в подходящ съд, слагат се на котлона и от завирането се засичат 15 минути.
Поизстиналият сладкиш се полива с горещия сироп и се оставя да го поеме и да изстине напълно.
За по-лесно поемане на сиропа сладкишът може да се надупчи с вилица или дървен шиш и да се остави една нощ да престои.
Този гръцки сладкиш се съхранява в хладилник, покрит с прозрачно фолио.
Преди поднасяне сиропираният сладкиш се реже на парчета.
Гръцкият сиропиран сладкиш Портокалопита се сервира самостоятелно или с топка сладолед.
Да ви е сладко!