Начин на приготвяне
Начупете натуралния шоколад на парченца и го разтопете в микровълнова фурна или в съд на водна баня.
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата в отделни купи. Добавете щипка сол към белтъците и разбийте на сняг заедно с 2 с.л. от захарта.
В отделен съд сипете сладкарската сметана, добавете 2 с.л. захар и разбийте до пухкав крем. Добавете прясно настъргана портокалова кора в разтопения шоколад и го охладете добре.
Разбийте жълтъците с какаото на прах. Добавете шоколада и разбъркайте сместа отново.
Обединете с битата сметана, а след това внимателно добавете и белтъците. Бъркайте внимателно с шпатула до получаване на еднородна гладка смес. Охладете муса за кратко.
Сипете кафявата захар в сух тиган и оставете да се карамелизира, без да бъркате. Нарежете портокала на филийки, а след това на четвъртинки. Карамелизирайте парченцата плод и от двете страни.
Сервирайте муса в десертни чаши и гарнирайте с карамелизираните портокали.
За финален щрих поръсете шоколадовия мус с шамфъстък.
Шоколадовият мус с карамелизирани портокали и шамфъстък е готов.
Коментари