Начин на приготвяне
Обелете и нарежете на едро главата целина. Налейте зеленчуковия бульон в тенджера на котлона и изчакайте да заври. Добавете целината.
Нарежете на едро и картофите, главата лук и морковите. Добавете в тенджерата и оставете супата на умерен огън, докато всички зеленчуци се сварят напълно.
През това време пригответе крутоните. Нарежете филийките пълнозърнест хляб на кубчета и ги поставете ги в сух загрят тиган. Добавете няколко бучици масло и 2-3 с.л. зехтин.
Смачкайте и накълцайте ситно скилидката чесън и прибавете. Овкусете крутоните със сол и пушен червен пипер. Запечете ги, докато станат хрупкави и златисти, и ги прехвърлете в купичка.
Свалете готовата картофена супа от котлона и добавете прясното мляко и сметаната. Добавете бучка масло и разбъркайте, докато се разтопи.
Подправете със сол и черен пипер на вкус и сервирайте ароматната кремсупа, гарнирана с пикантните крутони.
Супата от целина и картофи с пикантни крутони е готова.