Пълнена тиква цигулка с телешка кайма

11/03/2019
"Пълнена тиква - разбира се, че на всяка цена трябва да я опитате"
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо613
  • Преглеждания за месеца128
  • Преглеждания за седмицата49
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • телешка кайма - 1 кг
  • ориз - 1/3 или цяла ч.ч (както предпочитате)
  • чушки - 4 - 5 бр. червени
  • тиква - 1 бр. цигулка малка, да удобна да се разполови
  • лук - 1 голяма глава
  • магданоз - 1/2 връзка
  • целина - 1 тънък стрък целина
  • доматена паста - 1 ч.л.
  • домати - 1/3 ч.ч млени от буркан
  • бульон - 1 ч.ч пилешки или вода
  • зехтин - 2 с.л или олио
  • чубрица - 1/2 ч.л
  • кимион
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • къри - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо бланшираме чушките. В тенджера слагаме вода с малко оцет да заври, щом заври, слагаме почистените чушки за 3-4 мин и ги вадим.

Нарязваме лука на ситно и го задушаваме със зехтина и малко вода. Щом остане на мазнина, слагаме подправките, без чубрицата и солта, за да си пуснат аромата.

Прибавяме нарязания стрък целина, задушаваме за 2-3 минути, добавяме доматите, доматената паста, каймата и след 5 минути, когато тя е фарширована, добавяме ориза и бульона, той трябва почти да покрие сместа, но не напълно.

Целта е да получим гъста и неводниста смес.

Варим десетина минути, сваляме от котлона добавяме солта, чубрицата и нарязаните магданоз и целина и оставяме да почине за около 15 минути.

Пълним чушките и тиквата, като в плънката за тиквата добавяме, ако има сос или малко вода, искаме да е по-водна.

Редим в тава леко поръсваме със зехтин и наливаме 1 пръст вода, печем във фурната на 210°-220° със вентилатор до готовност, като по време на печенето чушките се обръщат.

Сервирате пълнената тиква и чушки с кисело мляко по желание.

Източник: Dorothea Kyriakou от Кулинарна мрежа

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар