Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса;
Форма, керамична, намаслена, около 32/22 см.
В тиган се загрява зехтин и парчето масло. Прибавя се лукът, нарязан на тънки филийки. Задушава се, докато омекне и стане златист, при периодично разбъркване. Изважда се с решетъчна лъжица, оставя се настрана, а мазнината се запазва.
Картофите се обелват и нарязват на тънки шайби.
Формата за печене се намаслява, също и стените ѝ с мазнината от лука, и се подреждат картофените шайби с леко застъпване на един пласт. Следва пласт от запържен лук, разпределя се, подправя се със сол, черен пипер и мащерка. Изсипва се пилешкият бульон, за да се покрият картофите, или до картофите. Със силиконова четка се намаслява с мазнината от лука горния слой на картофите.
Пече се на 170 градуса за около 30-40 минути или докато течността се абсорбира от картофите.
Изваждат се и се посипват с настъргано сирене.
Отново се връщат във фурната, докато сиренето се разтопи и се получи златиста коричка.
Картофите Буланже могат да се понесат като основно ястие или като гарнитура.
Произходът на рецептата за тези печени картофи е от преди няколко века във Франция, когато хората в селските райони не са имали собствени фурни.
По пътя си към църквата за неделната служба жените оставяли неделното печено месо, заобиколено от нарязан лук и картофи в местната фурна, където било приготвяно, докато семейството било на молитва.