Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Картофи Буланже (Potatoes Boulangers)

Картофи Буланже (Potatoes Boulangers)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Картофи Буланже (Potatoes Boulangers)
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Стара френска рецепта, която е актуална и вкусна до ден днешен"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. големи
  • лук - 2 глави, жълт
  • масло - 50 г
  • зехтин - 30 мл
  • пилешки бульон - 500 мл
  • сирене грюер - за поръска или кашкавал
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус, прясно смлян
  • мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;

Форма, керамична, намаслена, около 32/22 см.

В тиган се загрява зехтин и парчето масло. Прибавя се лукът, нарязан на тънки филийки. Задушава се, докато омекне и стане златист, при периодично разбъркване. Изважда се с решетъчна лъжица, оставя се настрана, а мазнината се запазва.

Картофите се обелват и нарязват на тънки шайби.

Формата за печене се намаслява, също и стените ѝ с мазнината от лука, и се подреждат картофените шайби с леко застъпване на един пласт. Следва пласт от запържен лук, разпределя се, подправя се със сол, черен пипер и мащерка. Изсипва се пилешкият бульон, за да се покрият картофите, или до картофите. Със силиконова четка се намаслява с мазнината от лука горния слой на картофите.

Пече се на 170 градуса за около 30-40 минути или докато течността се абсорбира от картофите.

Изваждат се и се посипват с настъргано сирене.

Отново се връщат във фурната, докато сиренето се разтопи и се получи златиста коричка.

Картофите Буланже могат да се понесат като основно ястие или като гарнитура.

Произходът на рецептата за тези печени картофи е от преди няколко века във Франция, когато хората в селските райони не са имали собствени фурни.

По пътя си към църквата за неделната служба жените оставяли неделното печено месо, заобиколено от нарязан лук и картофи в местната фурна, където било приготвяно, докато семейството било на молитва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: