Начин на приготвяне
Понякога ни се налага да приготвим впечатляващ десерт за повече гости (около 25 например). Предлагам Ви рецепта за суфле, което може да се приготви предварително като заготовка и да изпечете тогава, когато ви потрябва.
В пластмасов дълбок съд с капак (аз използвах кофичка 5 кг от цедено кисело мляко) сложете 15 бр. жълтъци и 15 бр. цели яйца, размекнатите течен шоколад и маргарин. Добавете пудрата захар и брашното.
Използвайте миксер за разбиването на всички съставки. Трябва да се получи пухкава смес без бучици. Сложете капак и приберете в хладилник за поне 2 часа (може и повече), за да се стегне сместа за шоколадовите суфлета.
Пригответе около 25 бр. метални шолички за крем карамел или порцеланови купички за крем Брюле. Трябва да са напълно сухи! С четка намажете хубаво всяка една с маргарин, след което обилно напудрете с брашно.
С лъжица за сладолед поставете във всяко съдче по две топки. Приберете ги във фризер, за да се замразят.
Така могат да се съхраняват повечко време и когато ви потрябват, изваждате и поставяте в предварително загрята на максимална температура фурна за около минимум 9-10 минути.
Ще познаете, че суфлето е готово, когато отгоре леко се понадуе. Не трябва да има вдлъбнатина в средата! Не трябва и да го препичате, защото ви се получи кексче, а целта е суфлето да има леко течна сърцевина.
След като изпечете, обърнете суфлето върху десертна чинийка, гарнирайте със топка сладолед и бита сметана. Сервирайте шоколадовото суфле горещо.
Бележка: Ако желаете, може да използвате и еднократни форми за суфле и така да ги сервирате.