Начин на приготвяне
Приготвяне на плънката:
Нарежете праза, посолете го и го запържете в зехтин докато не намали обема си и не се изпари водата от него. Оставете го настрани да изстине напълно.
В купа изсипете захвасената сметана заедно със содата и яйцата и разбъркайте добре. Добавете сиренето и изстиналия вече праз лук и смесете всичко много добре.
Сглобяване:
Намажете формата с разтопеното масло и поръсете със сусаменото семе, така че да залепне по стените.
Сложете 6-7 кори така че да облепите всички стени на формичката тройно и така че да излизат достатъчно отвън, за да може да захлупите плънката след това. Намазвайте всяка кора с масло и си оставете мъничко за края.
Разпределете плънката и я покрийте със свободните краища на корите, а отгоре намажете с останалото масло.
Печете в предварително загрята на 180°С фурна около 45 минути, или докато баницата придобие златен загар.
Баницата с дупка е готова.