Начин на приготвяне
Фурна - 175 -180 градуса.
Тортена форма с цяло неподвижно дъно с диаметър около 22 см, намаслена много добре и покрита с хартия за печене.
За тази Баска торта с крем ванилия (Gateau Basque con Crema de Vainilla) се работи както с миксер , така и на ръка.
Крем
В купа се поставят жълтъците, захарта и се разбиват с телена бъркалка. Добавя се брашното, царевичното нишесте и около 100 г прясно мляко, разбива се отново. Останалото мляко се сгорещява и се прибавя към жълтъчната смес на тънка струйка при разбиване.
Връща се отново в тенджерата и се сварява гъст крем. Изсипва се в студена купа, прибавя се ваниловата паста, разбърква се, покрива се с фолио и се охлажда напълно. След това се поставя в голям пош. Това се прави с цел удобство, лесно през срязан накрая пош, без накрайник, се поставя кремът върху тестото.
Маслено тесто
В купата на миксера се изсипват брашното, бакпулверът, бадемовото брашно, разбърква се и се прибавя на кубчета маслото и ваниловата паста. Завърта се на ниска скорост, докато се обединят продуктите и се получат едри трохи.
Добавя се яйцето, жълтъкът и се разбива на средна скорост, за да се образува топка меко тесто. Изважда се от купата на миксера, дооформя се върху малко брашно с ръце и се дели на две части, като едната част е 1/3 от цялото тесто. Двете теста се завиват във фолио и се оставят за 30 минути в хладилник.
Охладеното тесто, по-голямото, се разточва между две хартии с диаметър на дъното на формата, като е малко по-голямо с около пръст и половина. За улеснение си изрязах тестото с размер точно с големината на формата, отстраних изрезките.
Те ще се разточат отново между две хартии, но в правоъгълник и ще се изрежат ленти около 2 см ширина. Тези ленти се поставят около тестото във формата, това ще е бордът на сладкиша. Леко и внимателно се захващат с пръсти с основата. Изсипва се охладеният крем с помощта на голям пош.
Оставя се в хладилник, докато се разточи и другото тесто, също по големина на формата. Полага се с помощта на хартията върху крема. Захващат се двете теста с два пръста и се оформя борд.
От изрезките на тестото се изрязват с по-голям кръгъл накрайник за шприц малки кръгчета, 4 бр. В основата си се прищипват и се издължава тестото, а от другата страна се оформя като широко листо, силно завито в едната си страна, прилича на голяма запетайка. Четирите форми се поставят в средата на тортата, като много леко се защипват издължените им опашки.
Фактически Баската торта с това е интересна и известна, че винаги отгоре има някаква фигура и най-вече е фигура на стилизиран кръст на живота.
Отделно от тази фигура се подреждат отстрани белени бадеми, които ако не съществува фигурата на стилизирания кръст, могат да са във формата на цвете, също така се правят пресечени ивици с помощта на вилица.
С четка се намазва бадемовата торта с един разпенен белтък. Оставя се отново в хладилник, докато загрее фурната.
Пече се на 175-180 градуса за около 35-40 мин.
Изважда се, охлажда се за около 15 минути във формата и се изважда върху решетка.
Източник:@ ettorecioccia Bavette Gastronomia