Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Салата с гъши дроб и сос от манго

Салата с гъши дроб и сос от манго

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Салата с гъши дроб и сос от манго
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"От онези салати, които ще ви оставят безмълвни от първата хапка"

Необходими Продукти

  • зелена салата - 150 г свежи листа (къдрава цикория, айсберг и др.)
  • гъши дроб - 1 медальон (около 1 пръст дебелина)
  • лук - 1/2 средна глава
  • нишесте - за овалване на лука
  • прясно мляко - за накисване
  • захар - 1 с.л.
  • олио - за пържене
  • печурки - 100 г, манатарки или шийтаке
  • бяло вино - 3 с.л.
  • масло - 15 г
  • сол - на вкус
  • За сос от манго
  • манго - 1 бр.
  • портокали - 1 бр. сока
  • лимони - 1/2 сока
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на тънки шайби и го накиснете за 3-4 часа в прясно мляко, след това отцедете и подсушете добре. Оваляйте го в нишесте, малко сол и захар и изпържете до златисто. Извадете го върху кухненска хартия да изстине и се отцеди от мазнината, след това по желание го накълцайте или начупете на по-ситни парченца.

Гъбите почистете, нарежете и задушете в маслото, малко олио, сол и бялото вино. И тях заделете настрана.

Пригответе сос/венегрет от манго, като за тази цел обелите и нарежете плода на парченца. Посипете с лимоновия сок и пуснете в блендер да се смели и стане на гладко пюре.

Разредете с портокаловия сок и малко водичка, ако е много гъсто. Сипете и зехтина, подправете със сол и разбъркайте добре.

Непосредствено преди поднасяне на салатата направете и гъшия дроб. Той трябва да е топъл при консумация.

Медальона извадете предварително от хладилника, за да бъде на стайна температура - това е важно. Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън и запечатайте до златисто от двете страни дробчето. След като е готово, нарежете на парченца.

В салатиера или подходяща чиния сложете свежите салатени листа. Те трябва да са измити и подсушени предварително. Залейте с част от соса от манго.

Сипете върху тях гъбите (добре е да са топли), посипете от карамелизирания лук и накрая гъшия дроб. Полейте още от соса от манго и поднесете.

Добър апетит!

*Възможно е да не изразходвате целия сос от манго за тази салата, затова ще ви остане и за друга - по ваше въображение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: