Начин на приготвяне
Приготвя се скарата, като е добре да се използват борови съчки или дървени въглища.
Гъшият дроб се изважда от хладилника и се почиства от жиличките и нервите с помощта на остър нож и пръстите. Веднага се затваря херметически или се завива плътно със стреч фолио, за да не се окисли и потъмнее, и се оставя да добие температура 12-15 градуса.
През това време огънят трябва да остане на много слабо тлеещи въглени и решетката/скарата да се разположи ниско.
Парченцата гъши дроб се натъркват със малко сол, захарта и черния пипер и се пекат за кратко от всяка страна до желан от вас загар. Загарът се постига бързо, затова внимавайте да не прегорите, става за броени секунди.
Имайте предвид, че дробът ще капе по въглищата и е възможно да се възпламени леко, ако все още въглените са живи. Затова внимавайте да не се изгорите.
Приготвя се изключително бързо и лесно, но трябва да сте ловки.
Веднага подредете всяко парченце, добило тъмно златист загар, върху препечена филийка от франзела , поръсете със люспеста едра сол и поднесете топли.
По желание може да поръсите със редукция от десертно сладко вино или друго плодово сладко или сос.
Деликатес, който ще плени сетивата ви.
Добър апетит!