Начин на приготвяне
При технологията за приготвянето на карначетата са важни следните правила.
От значение е правилният баланс между количество и текстура на месото, точният грамаж на подправките (всеки ги е подбрал според вкусовите си предпочитания) и продължителното време при омесването на смляното месо.
Ако червата за пълнене на карначетата са осолени и изсушени, ги потапяме за час в хладка вода.
Тъй като телешкото е по-сухо, изберете по-мазно свинско. Обикновено това е парче от свинските гърди.
Нарязваме двата вида месо на парчета, с подходящ размер с този на диаметъра на машинката за мелене на месото.
Смляното месо поставяме в подходящ дълбок съд и смесваме добре.
В чаша студена газирана вода смесваме всички подправки. Така те ще се смесят и разпределят по-равномерно в каймата. По желание можете да прибавите 1 ч.л. чесън на прах или лют пипер за пикантност. Прибавяме ги към каймата и омесваме много добре.
Трябва да се получи емулсия от всички компоненти – мазнини, течност, белтъчини и подправки.
Покриваме съда със стреч фолио и го поставяме в хладилник за едно денонощие.
Изплакнете и отцедете червата. На месомелачката отстранете ножовете и решетката и на тяхно място поставете фунията.
Върху нея сложете червата много внимателно, за да не нарушите целостта им.
Готовите карначета може да приготвите печени на скара или изпържени на тиган, без мазнина.
Сервирайте като гарнитура печен боб на фурна, лютеница и пържени картофи.
Ако решите да изсушите надениците ще ви е нужно сухо и хладно място.
Вече готовите сушени телешки карначета може да приготвите по различни начини в зависимост от вашите предпочитания.
По желание може да направите различен вид гарнитура към тях. Друг вариант е сушената наденица да се нареди като мезе.