Начин на приготвяне
В дълбока купа пресяваме брашната, за да ги аерираме. Прибавяме солта и ригана, като правим кладенче.
Маята захранваме с меда и разбъркваме. Оставяме я на топло. След като се активира я прибавяме към брашното.
Омесваме съставките добре за средно меко тесто. Поставяме стреч фолио и го оставяме за 1 час, за да удвои обема си.
През това време си приготвяме плънката за постния лучник.
Почистваме праза и лука, като ги нарязваме на средни кубчета. Печените чушки нарязваме на ивици.
В нагорещен тиган с растителна мазнина задушаваме последователно лука, праза и чушките. Овкусяваме със сол.
Тиквените семена смесваме със зехтина и лютия пипер. Запичаме ги в нагорещен тиган. Внимавайте, защото при загряване, те започват да изскачат. Ползвайте капак!
Прибавете ги към задушените лук и чушки. Плънката ни е готова.
Прехвърляме втасалото тесто върху набрашнен плот и замесваме още веднъж. Разточваме го в правоъгълна форма. Поставяме в края ѝ от лучената, леко пикантна смес.
Завиваме на руло, като в другият му край правим прорези по дължина. Те не трябва да достигат до ръба на кората.
Поставяме лучника в намаслена тавичка.
Доматеното пюре смесваме с малко захар, за да балансираме киселината в него и го овкусяваме със стрит изсушен риган.
Намазваме горната нарязана част от рулото. Полепваме по него сурови тиквени семена. Така рулото става по-ефектно, като доматената паста допълнително овкусява печивото.
В останалите прорези съм поставила резенчета от червен лук.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 35 минути или до готовност.
Съвет: Ако не постите, можете да задушите лукът и праза в масло и мас, вкусът е различен, тестото става по-хрупкаво, а празът и лука по-вкусни.
Можете да прибавите и пръжки, ако разполагате с такива. Плънката е въпрос на въображение и вкус.