Постен лучник с плънка от печени чушки и тиквени семки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
860
259
1168
1
05/04/2019
"Като картина, излязла изпод ръцете на всепризнат майстор, така и този лучник ще накара всички да ахнат"
Приготвяне35 мин.
Готвене40 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 350
  • Преглеждания за месеца95
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 300 г от лимец
  • брашно - 250 г бяло + още малко при замесването
  • суха мая - 1 бр. на Йоткер
  • риган - 1 к.л.
  • вода - 275 мл. хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л., равна
  • За плънката
  • червен лук - 2 глави
  • праз - 2 стръка
  • чушки - 2 бр. печени пиперки (от буркан)
  • олио - 2 с.л.
  • За тиквените семки
  • тиквени семена - 100 г сурови
  • зехтин - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 ч.л. на люспи
  • За намазване
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашната, за да ги аерираме. Прибавяме солта и ригана, като правим кладенче.

Маята захранваме с меда и разбъркваме. Оставяме я на топло. След като се активира я прибавяме към брашното.

Омесваме съставките добре за средно меко тесто. Поставяме стреч фолио и го оставяме за 1 час, за да удвои обема си.

През това време си приготвяме плънката за постния лучник.

Почистваме праза и лука, като ги нарязваме на средни кубчета. Печените чушки нарязваме на ивици.

В нагорещен тиган с растителна мазнина задушаваме последователно лука, праза и чушките. Овкусяваме със сол.

Тиквените семена смесваме със зехтина и лютия пипер. Запичаме ги в нагорещен тиган. Внимавайте, защото при загряване, те започват да изскачат. Ползвайте капак!

Прибавете ги към задушените лук и чушки. Плънката ни е готова.

Прехвърляме втасалото тесто върху набрашнен плот и замесваме още веднъж. Разточваме го в правоъгълна форма. Поставяме в края ѝ от лучената, леко пикантна смес.

Завиваме на руло, като в другият му край правим прорези по дължина. Те не трябва да достигат до ръба на кората.

Поставяме лучника в намаслена тавичка.

Доматеното пюре смесваме с малко захар, за да балансираме киселината в него и го овкусяваме със стрит изсушен риган.

Намазваме горната нарязана част от рулото. Полепваме по него сурови тиквени семена. Така рулото става по-ефектно, като доматената паста допълнително овкусява печивото.

В останалите прорези съм поставила резенчета от червен лук.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 35 минути или до готовност.

Съвет: Ако не постите, можете да задушите лукът и праза в масло и мас, вкусът е различен, тестото става по-хрупкаво, а празът и лука по-вкусни.

Можете да прибавите и пръжки, ако разполагате с такива. Плънката е въпрос на въображение и вкус.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар