Класическа баница с точени кори

Храна за ДушатаХрана за ДушатаДарт Вейдър384111
08/04/2019
"Баница, за каквато се разправя в приказките - вкусна и топяща се в устата, изпитана рецепта"
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 976
  • Преглеждания за месеца70
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 3 ч.ч. бяло
  • хладка вода - 1 к.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • масло - 125 г
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • сирене - 500 г
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Сипете брашното в дълбока купа. Добавете хладката вода, солта, олиото и оцета. Започнете да замесвате до образуването на еднородно тесто, като добавяте още вода, ако е необходимо. Оформете тестото на топка и го оставете да почине за 20-30 минути.

Разделете тестото на 2 или 3 топки. Намазнете леко всяка с олио, набрашнете плота и започнете да разточвате на тънък лист. Точете до получаване на полупрозрачна кора. Намажете с разтопено масло обилно и подгънете краищата към центъра подобно на плик.

Намазвайте с масло кората след всяко прегъване. Повторете с останалите топки тесто. Поставете получените кори в набрашнена чиния и приберете в хладилника за поне половин час, за да стегне маслото. През това време пригответе плънката. Разбийте яйцата в купа, добавете кравето сирене и разбъркайте.

Извадете охладените кори от хладилника, набрашнете плота и разточете всеки "плик" на тънка правоъгълна кора. Поставете от плънката с яйца и сирене и навийте на руло.

Подредете баницата в желаната форма в тавичка за печене и повторете с останалите кори.

Намажете финално точената баница с масло и изпечете на 180°C за 35-40 минути.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар