Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Класическа баница с точени кори

Класическа баница с точени кори

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Класическа баница с точени кори
Снимка: Храна за Душата
1 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Баница, за каквато се разправя в приказките - вкусна и топяща се в устата, изпитана рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч. бяло
  • хладка вода - 1/2 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • масло - 125 г
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • сирене - 500 г
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Сипете брашното в дълбока купа. Добавете хладката вода, солта, олиото и оцета. Започнете да замесвате до образуването на еднородно тесто, като добавяте още вода, ако е необходимо. Оформете тестото на топка и го оставете да почине за 20-30 минути.

Разделете тестото на 2 или 3 топки. Намазнете леко всяка с олио, набрашнете плота и започнете да разточвате на тънък лист.

Точете до получаване на полупрозрачна кора. Намажете с разтопено масло обилно и подгънете краищата към центъра, подобно на плик.

Намазвайте с масло кората след всяко прегъване. Повторете с останалите топки тесто. Поставете получените кори в набрашнена чиния и приберете в хладилника за поне половин час, за да стегне маслото.

През това време пригответе плънката. Разбийте яйцата в купа, добавете кравето сирене и разбъркайте.

Извадете охладените кори от хладилника, набрашнете плота и разточете всеки плик на тънка правоъгълна кора. Поставете от плънката с яйца и сирене и навийте на руло.

Подредете баницата в желаната форма в тавичка за печене и повторете с останалите кори.

Намажете финално точената баница с масло и изпечете на 180°C за 35-40 минути.

Класическата баница с точени кори е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Irena
Irena
Любима ми е!
05.07.2023 19:05