Начин на приготвяне
Отцедете нахута от консервата, като запазите течността му (аквафавата ще я ползваме за майонеза или хумус).
Картофите са сварени и пасирани. Можете да ги овкусите със самардала вместо със сол.
Червения лук режем на едри парчета. Пресния чесън нарязваме на шайби.
Поставяме в блендера първо тези зеленчуци. Блендираме за кратко, след което прибавяме нахута, лешниковия тахан, зехтина, нарязания магданоз и дъхавите аромати. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. Прехвърляме сместа в купа. Ако нейната консистенция ни се стори гъста, прибавяме малко аквафаба.
Оформяме топчета с големината на топки за тенис. Овалваме ги в провансалската галета, докато полепне от всички страни и сплескваме на фалафели.
Подреждаме ги в чиния и поставяме в хладилник за 30 минути, за да стегнат и овкусят.
Тиквичката и патладжана обелваме и нарязваме на шайби. Гриловаме ги, като ги поставяме настрани, за да се охладят.
Охладените фалафели подреждаме в тавичка, постлана с хартия за печене. Между тях поставяме резени червен лук. Поръсваме ги с малко зехтин и поставяме в загрята фурна. Печем за около 30 -35 минути до появата на приятен златист загар и хрупкава коричка.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.
Сглобяваме сандвичите, като разрязваме пълнозърнестото хлебче на две части и леко запичаме на грил тиган.
Редуваме последователно - лист зелена салата, патладжан, резен пресен домат, фалафел, прясно чили, нарязано на тънки филийки, грилована тиквичка, запечен сладък лук, стръкче магданоз и завършваме с пълноърнестото хлебно капаче.
Към сандвичите с фалафел можете да комбинирате различни хумуси, доматен сос или ядкова майонеза.