Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в рома за няколко часа. Затоплете прясното мляко и в него размийте маята заедно с 1 супена лъжица от захарта. Оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.
Разтопете маслото и го смесете с олиото. Пресейте брашното и направете кладенче.
Разбийте яйцата със захарта, прибавете към тях половината от мазнината и втасалата вече мая. Изсипете всичко към брашното и замесете меко, нелепнещо тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно. Потапяйте ръцете си в останалата мазнина месете до пълното и усвояване.
Накрая прибавете стафидите и портокаловата кора и месете още няколко минути, докато се разнесат равномерно.
Намаслете дълбока купа, поставете тестото и го покрийте със стреч фолио за поне един час. Тестото трябва да удвои обема си.
Пригответе си формички за мъфини и ги намажете с четка с малко олио.
Щом тестото е втасало, без да го премесвате, късайте от него по малко и оформете топчета. Във всяка формичка сложете по три. От тази доза направих 10 броя мъфини и един малък козунак.
Оставете отново да втасат за 20 минути и после ги намажете с един жълтък смесен с 1 с.л. прясно мляко или вода. Поръсете обилно със захар и сложете по една ядка в средата.
Печете мъфините в загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.
Ако направите козунак, печете още 10 минути.
Козуначените мъфини със стафиди са готови.