Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени мъфини с локум и стафиди

Козуначени мъфини с локум и стафиди

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629965321k3
Козуначени мъфини с локум и стафиди
Снимка: NEVI
1 / 2
30/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12 бр.

Необходими Продукти

  • ЗА МАЯТА
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 50 мл
  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - 100 мл
  • захар - 150 г
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • лимони - кората от един
  • сол - 1 щипка
  • ванилия
  • За пълнежа
  • стафиди - 100 г
  • локум - 200 г
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да станат козуначените мъфини, в стаята, в която ги правите, през целия процес трябва да е топло.

За маята: затоплете леко млякото и в него разтворете маята и захарта, прибавете брашното и разбъркайте до гладка каша, накрая поръсете с малко брашно и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. В това време пресейте брашното и солта и направете кладенче. Затоплете млякото и разтворете в него захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Разбийте яйцата с половината от олиото.

След като всички компоненти са готови, може да започнете да месите по следния начин: в кладенчето сипете разбитите с половината олио яйца и вече шупналата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте сместа от мляко и захар.

Месите до пълното усвояване на брашното, после започвате да прибавяте останалата мазнина, като си намазнявате ръцете и месите до усвояване на олиото от тестото и пак така до изчерпване на олиото и до получаване на мехурчета по тестото (на мен ми отне 20 минути).

Прехвърлете тестото в намаслена купа и оставете да втаса за не по-малко от един час на топло. Премесете вече втасалото тесто и разделете на 12 равни топки. Премесете всяка топка тесто с малко стафиди и локум и оформете топки.

Поставете ги във формата за мъфини с предварително застлани отделения с хартия за печене. Върху всеки мъфин сложете по малко стафиди и локум са украса и оставете да втасат повторно но топло.

Втасалите козуначени мъфини намажете с разбитото с прясно мляко яйце и поръсете със захар.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Не отваряйте фурната през първите 15 минути от печенето. Оставете готовите мъфини да се охладят във формата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Валентин Миранов
Валентин Миранов
много са сладурски, предполагам са и толкова вкусни
30.04.2016 23:42