Начин на приготвяне
Блатовете за торта са 2 с 30 см диаметър, тортата става доста голяма.
Продуктите за блатовете се разбиват добре до получаването на хомогенна смес и се изпичат в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност един по един. Оставят се да се охладят.
Междувременно пристъпваме към приготвянето на крема. Сметаната се разбива с крема сиренето, прибавя се маскарпонето и Бейлиса.
Шоколадът се разтопява на водна баня и когато се поохлади, се добавя към разбитите сирена. Желатинът се накисва с малко студена вода, за да се хидратира и след това се разтопява за секунди в микровълновата.
Прибавя се към крема, защото тортата е доста голяма и трябва да има по-добра стабилност. 1/3 от крема се отделя за измазване на тортата. Към останалия крем се добавят натрошените бисквити и шоколад Орео.
Сглобяването на тази торта става с помощта на ринг с ацетатна лента отвътре. Блатовете леко се овлажняват с прясно мляко и/или бейлис с помощта на силиконова четка.
Полага се първият блат, слага се половината от отделения крем и след това се подреждат отгоре профитеролите. Отгоре се покрива с останалия крем и се полага вторият блат, също напоен с прясно мляко или Бейлис.
След като престоя няколко часа в хладилника, за да стегне, я декорирах - измазах с отделения крем.
Разбих още малко сметана, за да шприцовам отгоре. Приготвям шоколадов ганаш, като загрявам сметаната, но без да завира, свалям от котлона и прибавям черния шоколад. Когато се оглади с шприц се нанася по ръба на еклеровата торта.
Тортата Орео с шоколадови блатове е готова.
Източник: Antoaneta Shtereva от Кулинарна мрежа