Начин на приготвяне
Техниката декупаж има различни приложения.
За целта най-добре е да се работи върху бели яйца.
Ако пък не успеете да си набавите такива, използвайте боядисани яйца с по-светли нюанси – жълто, охра, или други по избор.
Важно е да се снабдим с продукти, които са подходящи и не представляват опасност при консумация.
Затова като лепило ще използваме разбит белтък от яйце.
Друга важна част от декорацията на яйцето е да подберем салфетка с подходящи мотиви.
Те трябва да отговарят на големината на яйцето.
Ако фона на салфетката е в жълто, то трябва да изперем яйце с подобен цвят като фон, за да изпъкне самия мотив.
Ако салфетката е с бяла основа, използваме задължително бели яйца.
Изрязваме избраните мотиви и отделяме излишните пластове.
За лепило ще използваме белтък от яйце. Разбивам го в пасатора, докато текстурата му стане прозрачна и гладка.
Оставям течността да се избистри и я прецеждам в стъклено бурканче, за да отстраним пяната.
Фиксираме мотива към яйцето и с четка, напоена в белтък минаваме по картинката, прилепяйки я с внимателни движения.
Целта е тя да прилепне плътно и на няма въздух. Оставяме яйцето да изсъхне. Ако ви остане част от белтъка поставете капак на бурканчето.
Поставете го в хладилник или се огледайте за цъфнали пролетни цветове, които можете на озахарите и изсушите.