Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Капама»Яйца капама в масло (Tereyaglı Yumurta Kapama)

Яйца капама в масло (Tereyaglı Yumurta Kapama)

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Яйца капама в масло (Tereyaglı Yumurta Kapama)
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
11 мин.
Порции
2
"Традиционно турско ястие, което горещо ви препоръчваме да опитате. Вкусно и много ароматно, това са яйца, които никога няма да забравите!"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • оцет - 1 ч.л.
  • масло - 35 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка пушен
  • лют пипер - 1 щипка люспи
  • риган - 1 щипка
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - няколко листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте яйцата много добре под течаща вода и ги сложете в тенджерка с малко сол и оцет на котлона да се сварят. Варете ги около 5 мин, след което махнете от врялата вода и ги сложете в студена вода, за да се спре процеса на готвене. Солта и оцета във водата ще помогнат да ги обелите по-лесно. Обелете яйцата и ги разделете по дължина на половинки.

Сложете на котлона тиган с керамично или тефлоново покритие и загрейте. Сложете маслото да се разтопи заедно със зехтина. Може да замените зехтина с олио, то се добавя, за да не загори маслото.

Когато мазнината се нагорещи, намалете котлона на умерена температура и сложете половинките яйца с белтъчната част към мазнината. Запържете за кратко до златист цвят и обърнете внимателно и от към жълтъка. Пържете около минута, аз лично ги препържих малко, затова внимавайте и не ги дръжте повече от минута.

Няколко секунди преди да махнете яйцата от котлона поръсете със сол, черен пипер, червен пушен и обикновен пипер и щипка риган. По желание добавете люспи лют пипер за разкош.

Махнете от котлона и сервирайте яйцата в чиния полети с ароматното масло. Поръсете с листенца магданоз и си хапнете с кеф.

Бележки: Рецептата е адаптирана от блога на Валя и Ирина. Благодаря ви момичета, тези яйца са невероятни! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
527
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сергей Анчев
Сергей Анчев
tereyagli yumurta kapama се превежда буквално като затворени
яйца, а по - свободно като починали яйца под капак.
26.12.2017 18:14
1
Сергей Анчев
Сергей Анчев
Ястието е много вкусно,но - названието капама има турски произход -
kapama - затваряне. Коренът на думата е kapali - затворен. Не виждам
кое му е затвореното, освен ако не го затваряте под ключ за да не се
изяде предварително, защото е много вкусно.
26.12.2017 18:01
1
3
Потребител#176753
Потребител#176753
Ммм.. изхглеждат доста вкусни! Гласувам с 5!
14.09.2016 19:56
9
Христилияна Димитрова
Христилияна Димитрова
Изглеждат много апетитно, задължително ще ги пробвам.
11.09.2016 13:20
11