Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко, сипват се захарта и сухата мая и се разбърква до разтварянето им.
Яйцата се разбиват с тел и се прибавят при млякото. Сместа се изсипва в тавичката на хлебопекарната.
Прибавят се и останалите течни продукти -1/2 от мазнината (олио, разтопените краве масло и свинска мас), настърганата на ситно ренде портокалова кора, ракията, солта, ванилията и най-отгоре се сипва брашното.
Пуснете хлебопекарната на режим ТЕСТО. Трябва да се получи гладко тесто. При нужда добавете още малко брашно, ако е прекалено лепкаво тестото или малко прясно мляко, ако е прекалено твърдо.
След 20 мин рестартирайте програмата. С лъжичка прибавяйте постепенно останалата 1/2 от мазнината - така козуначетата ще станат на конци.
След като програмата приключи, оставете тестото в хлебопекарната още 20 мин да повтаса.
Върху намазнен плот извадете тестото, внимателно го разтеглете с ръце, намажете с мазнина и сгънете на плик. Отново го разтеглете с ръце и оставете около 10 мин.
С нож нарежете тестото на малки парченца - преценете големината им според формичките за мъфини, с които разполагате.
С намаслени ръце оформяйте козуначетата, като слагате във всяко стафиди, локума и шоколада. Поставяйте ги в предварително намаслени леко формички.
Намажете отгоре с четка с разбития белтък (или жълтък) и поръсете с кристална захар.
Оставете на топло за около 20 мин.
Когато повтасат, сложете във студена фурна и печете на 180 градуса до готовност.
Вече изпечени и напълно изстинали ги съхранете опаковани със стреч фолио.