Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Миникозуначета за Великден в хлебопекарна

Миникозуначета за Великден в хлебопекарна

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Миникозуначета за Великден в хлебопекарна
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
07/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
36
"Само на нас ли ни се струва, че миникозуначетата са някак по-вкусни от големите козунаци"

Необходими Продукти

  • За козуначеното тесто
  • яйца - 3 бр. (отделете 1 белтък или жълтък по желание за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 200 г
  • суха мая - 7 г
  • ракия - 1 с.л. домашна
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • портокалова кора - 1 портокал
  • свинска мас - 25 г
  • краве масло - 25 г
  • олио - 25 г
  • брашно за козунаци - приблизително 500 г
  • За пълнеж
  • стафиди - + и боровинки, накиснати във алкохол или вода
  • натурален шоколад - начупен на парченца
  • локум - нарязан на малки парченца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко, сипват се захарта и сухата мая и се разбърква до разтварянето им.

Яйцата се разбиват с тел и се прибавят при млякото. Сместа се изсипва в тавичката на хлебопекарната.

Прибавят се и останалите течни продукти -1/2 от мазнината (олио, разтопените краве масло и свинска мас), настърганата на ситно ренде портокалова кора, ракията, солта, ванилията и най-отгоре се сипва брашното.

Пуснете хлебопекарната на режим ТЕСТО. Трябва да се получи гладко тесто. При нужда добавете още малко брашно, ако е прекалено лепкаво тестото или малко прясно мляко, ако е прекалено твърдо.

След 20 мин рестартирайте програмата. С лъжичка прибавяйте постепенно останалата 1/2 от мазнината - така козуначетата ще станат на конци.

След като програмата приключи, оставете тестото в хлебопекарната още 20 мин да повтаса.

Върху намазнен плот извадете тестото, внимателно го разтеглете с ръце, намажете с мазнина и сгънете на плик. Отново го разтеглете с ръце и оставете около 10 мин.

С нож нарежете тестото на малки парченца - преценете големината им според формичките за мъфини, с които разполагате.

С намаслени ръце оформяйте козуначетата, като слагате във всяко стафиди, локума и шоколада. Поставяйте ги в предварително намаслени леко формички.

Намажете отгоре с четка с разбития белтък (или жълтък) и поръсете с кристална захар.

Оставете на топло за около 20 мин.

Когато повтасат, сложете във студена фурна и печете на 180 градуса до готовност.

Вече изпечени и напълно изстинали ги съхранете опаковани със стреч фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: