Начин на приготвяне
Почистете листата лапад от твърдите жили и дръжките. Поставете ги в купа, залейте с гореща вода и оставете да омекнат.
Нарежете главата кромид и стръковете пресен лук на ситно.
Загрейте зехтин в дълбок съд и задушете лука за кразтко. Добавете чаена чаша ориз и телешката кайма. Запържете, докато зрънцата на ориза станат прозрачни, а каймата се раздребни и зачерви.
Подправете с черен пипер, люто чили, сладък червен пипер и сол. Разбъркайте плънката и свалете съда от котлона. Накълцайте ситно листата пресен джоджен и прибавете.
Поставете няколко по-големи листа от лапада на дъното на съда, в които ще готвите сармите. Извадете попарените листа от водата и завийте сарми със сместа от ориз и кайма. Подредете в съда.
Добавете цели стръкове пресен чесън за допълнителен аромат на ястието и залейте със зеленчуковия бульон.
Захлупете сармите с керамична чиния, за да не се разкъсат, и поставете съда на умерен огън под капак за 30-35 минути.
За млечната майонеза сипете в купата на пасатора прясното мляко и олиото. Изстискайте сока на половин лимон, добавете чесъна и щипка сол. Пасирайте до получаване на хомогенен сос с консистенция на майонеза.
Накълцайте и прибавете стръковете копър, разбъркайте финално млечната майонеза и прехвърлете в купичка. Гарнирайте сармите от лапад с млечно-чесновата майонеза и сервирайте.