Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с лапад и млечна майонеза

Сарми с лапад и млечна майонеза

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Сарми с лапад и млечна майонеза
Снимка: Храна за Душата
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Сръчни пръсти, търпение и много мерак - това са основните съставки на вкусните сарми с лапад"

Необходими Продукти

  • лапад - 1 връзка
  • телешка кайма - 300 г
  • ориз - 100 г бял бисерен
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • зеленчуков бульон - 500 мл
  • пресен лук - 1 - 2 стръка
  • пресен чесън - 2 - 3 стръка
  • джоджен - 1 - 2 стръка
  • масло - 50 г
  • зехтин - 50 мл
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • За млечната майонеза
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • лимони - 1 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • копър - 3 - 4 стръка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете листата лапад от твърдите жили и дръжките. Поставете ги в купа, залейте с гореща вода и оставете да омекнат.

Нарежете главата кромид и стръковете пресен лук на ситно.

Загрейте зехтин в дълбок съд и задушете лука за кразтко. Добавете чаена чаша ориз и телешката кайма. Запържете, докато зрънцата на ориза станат прозрачни, а каймата се раздребни и зачерви.

Подправете с черен пипер, люто чили, сладък червен пипер и сол. Разбъркайте плънката и свалете съда от котлона. Накълцайте ситно листата пресен джоджен и прибавете.

Поставете няколко по-големи листа от лапада на дъното на съда, в които ще готвите сармите. Извадете попарените листа от водата и завийте сарми със сместа от ориз и кайма. Подредете в съда.

Добавете цели стръкове пресен чесън за допълнителен аромат на ястието и залейте със зеленчуковия бульон.

Захлупете сармите с керамична чиния, за да не се разкъсат, и поставете съда на умерен огън под капак за 30-35 минути.

За млечната майонеза сипете в купата на пасатора прясното мляко и олиото. Изстискайте сока на половин лимон, добавете чесъна и щипка сол. Пасирайте до получаване на хомогенен сос с консистенция на майонеза.

Накълцайте и прибавете стръковете копър, разбъркайте финално млечната майонеза и прехвърлете в купичка. Гарнирайте сармите от лапад с млечно-чесновата майонеза и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
30
21
10
Дай твоята оценка: