Начин на приготвяне
Сложете ориза и три чаши вода в тенджера и сложете да заври. Когато оризът поеме течността, свалете от котлона и оставете да изстине.
В тиган сложете олиото и запържете почистения и нарязан на дребно лук, прибавете каймата и запържете до златисто. Свалете от котлона прибавете ориза, нарязан магданоз и овкусете със сол, черен пипер и мащерка. Разбъркайте добре.
Измийте и почистете лапад от дръжките. Оформете сарми, като сложите по една супена лъжица от плънката в единия край, загърнете страните на листото и навиете на руло.
Така направените сарми подредете в тава на един ред и залейте с топла вода - толкова, че почти да ги покрива. Печете на 180 градуса за около 40 минути.
В купа разбийте киселото мляко и яйцето, овкусете със сол и черен пипер и при непрекъснато бъркане добавете от бульона, образувал се при печенето, после залейте сармите със соса и върнете във фурната за още 5 минути.
Сервирайте с нарязан магданоз и лъжица кисело мляко.
Коментари