Начин на приготвяне
Взима се по-голямата част от агнето - агнешки врат, плешка, гърди и ребрена част - без слабините. Разполовява се, така че да е възможно да се напълни с дроб сармата и да се зашие.
Агнешкият комплект се сварява. Дреболиите се нарязват на парченца.
В една купичка се смесват размекнатото масло, сол, червен пипер и чубрица. Разбърква се и със сместа се намазва агнето отвътре и отвън. Оставя се да престои така, докато приготвяме дроб сармата.
Кромидът (накълцан), гъбите, нарязани на филийки, пресният лук (нарязан) и стръковете от магданоза (нарязани на много ситно) се запържват във олио леко. Прибавят се дреболиите и оризът. Когато оризът се остъкли, наливаме около литър гореща вода и овкусяваме с чубрица, джоджен, черен пипер и сол.
Оставяме на огъня, докато оризът попие водата и накрая добавяме накълцаните листенца магданоз. Отстраняваме от котлона да позастине леко.
С приготвената плънка пълним агнето. Зашиваме с игла и конец и го поставяме в голяма дълбока тава с капак. Наливаме един литър вода в тавата, поставяме капака и слагаме във студена фурна.
Включваме на 260 градуса за три часа и после намаляваме на 150 градуса за още три часа.
По време на печенето от време на време се следи за количеството на водата в тавата и се долива по малко.
Накрая на печенето агнето трябва да остане на мазнина, костите да се отделят от месото с лекота и дроб сармата да е напълно готова (да не остане суров оризът).
Извадете тавата с печеното агнешко от фурната и оставете да отлежи поне час преди да сервирате.
Бавно печеното пълнено агне е готово.