Бавно печено пълнено агне

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Бавно печено пълнено агне3 / 3
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
360 мин.
Общо
480 мин.
Порции
15
"Когато някой ви каже, че хубавите работи стават бавно, повярвайте му - за това агнешко сигурно говори"

Необходими Продукти

  • агне - част цяло (врат, плешка, гърди, ребрена част)
  • агнешки комплект - сърце, бял дроб, черен дроб, черва, момици
  • лук - 2 глави кромид
  • зелен лук - 2 връзки
  • пресни печурки - 200 г
  • ориз - 1 кг
  • олио - 100 г
  • магданоз - 1 връзка
  • чубрица - на вкус
  • джоджен - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • за мариноване
  • краве масло - 125 г
  • сол
  • червен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взима се по-голямата част от агнето - агнешки врат, плешка, гърди и ребрена част - без слабините. Разполовява се, така че да е възможно да се напълни с дроб сармата и да се зашие.

Агнешкият комплект се сварява. Дреболиите се нарязват на парченца.

В една купичка се смесват размекнатото масло, сол, червен пипер и чубрица. Разбърква се и със сместа се намазва агнето отвътре и отвън. Оставя се да престои така, докато приготвяме дроб сармата.

Кромидът (накълцан), гъбите, нарязани на филийки, пресният лук (нарязан) и стръковете от магданоза (нарязани на много ситно) се запържват във олио леко. Прибавят се дреболиите и оризът. Когато оризът се остъкли, наливаме около литър гореща вода и овкусяваме с чубрица, джоджен, черен пипер и сол.

Оставяме на огъня, докато оризът попие водата и накрая добавяме накълцаните листенца магданоз. Отстраняваме от котлона да позастине леко.

С приготвената плънка пълним агнето. Зашиваме с игла и конец и го поставяме в голяма дълбока тава с капак. Наливаме един литър вода в тавата, поставяме капака и слагаме във студена фурна.

Включваме на 260 градуса за три часа и после намаляваме на 150 градуса за още три часа.

По време на печенето от време на време се следи за количеството на водата в тавата и се долива по малко.

Накрая на печенето агнето трябва да остане на мазнина, костите да се отделят от месото с лекота и дроб сармата да е напълно готова (да не остане суров оризът).

Извадете тавата с печеното агнешко от фурната и оставете да отлежи поне час преди да сервирате.

Бавно печеното пълнено агне е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: