Гергьовско пълнено агне

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5334k1k5
Гергьовско пълнено агне
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
360 мин.
Общо
420 мин.
Порции
15
"Гергьовден ли е - без печено пълнено агне не може"

Необходими Продукти

  • агне - предницата и реберената част на 1 агне( около 25 кг)
  • агнешко було - 1 бр.
  • агнешки комплект - 1 бр. (момици, чревца, шкембе, сърце, бял и черен дроб) -
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 2 връзки
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 1 връзка
  • лапад - или спанак
  • печурки - 10 бр.
  • ориз - 400 г
  • булгур - 200 г
  • масло - 125 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - щипка
  • чубрица - щипка
  • за мариноване на агнето
  • сол - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • сух джоджен - 1 ч.л.
  • олио - около 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешката предна част се подготвя за мариноване, като се правят дълбоки прорези с остър нож в месото. В купичка се смесват сол, черен и червен пипер, сух джоджен и олио. Разбърква се хубаво и със сместта се намазва агнето, както отвътре, така и отвън.

Оставяме месото така да се овкуси докато приготвяме плънката. Чревцата се обръщат и се измиват със щипка сода бикарбонат и няколко капки оцет. Изплакват се добре.

Шкембенцето се щави във вряла вода и се остъргва с нож. Измива се, докато стане снежно бяло. Агнешкият комплект се сварява. Изваждаме с решетъчна лъжица дреболиите и като поизстинат ги нарязваме.

В тенджера разстопяваме кравето масло и запържваме леко кромид и пресен лук, нарязани на ситно, гъбките, нарязани на филийки. Добавяме почистените и измити ориз и булгур леко да се позапържат. Прибавяме нарязаните агнешки дреболии, накълцаните магданоз, 1/2 връзка джоджен и ако желаете спанак или лапад.

Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме вода в съотношение 1:2 (ориз и булгур : вода). Когато ориза поеме водата, отстраняваме тенджерата от котлона за около 10 мин.

Пълним вътрешността на агнето с плънката и зашиваме с конец. Поставяме го в дълбока тава с капак, на дъното на която сме поставили стръковете от останалата 1/2 връзка пресен джоджен.

Агнето покриваме равномерно с булото. Наливаме около 1, 5 л. вода и захлупваме с капака. Ако не разполагате с тава с капак, използвайте дебело алуминиево фолио.

Сложете тавата с агнето във предварително загрята фурна на максимална температура за около час и половина, след което намалете на около 175 градуса и печете още три часа.

Следете водата в тавата да не извира напълно! Оставете тавата на изключена фурна за още около час. Извадете я. Внимателно махнете капака (или фолиото).

Ако е останал бульон от печеното, отлейте го в друг съд за да не се разводнява месото и да се стегне. Слагайте трапезата и да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: