Начин на приготвяне
Агнешката предна част се подготвя за мариноване, като се правят дълбоки прорези с остър нож в месото. В купичка се смесват сол, черен и червен пипер, сух джоджен и олио. Разбърква се хубаво и със сместта се намазва агнето, както отвътре, така и отвън.
Оставяме месото така да се овкуси докато приготвяме плънката. Чревцата се обръщат и се измиват със щипка сода бикарбонат и няколко капки оцет. Изплакват се добре.
Шкембенцето се щави във вряла вода и се остъргва с нож. Измива се, докато стане снежно бяло. Агнешкият комплект се сварява. Изваждаме с решетъчна лъжица дреболиите и като поизстинат ги нарязваме.
В тенджера разстопяваме кравето масло и запържваме леко кромид и пресен лук, нарязани на ситно, гъбките, нарязани на филийки. Добавяме почистените и измити ориз и булгур леко да се позапържат. Прибавяме нарязаните агнешки дреболии, накълцаните магданоз, 1/2 връзка джоджен и ако желаете спанак или лапад.
Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме вода в съотношение 1:2 (ориз и булгур : вода). Когато ориза поеме водата, отстраняваме тенджерата от котлона за около 10 мин.
Пълним вътрешността на агнето с плънката и зашиваме с конец. Поставяме го в дълбока тава с капак, на дъното на която сме поставили стръковете от останалата 1/2 връзка пресен джоджен.
Агнето покриваме равномерно с булото. Наливаме около 1, 5 л. вода и захлупваме с капака. Ако не разполагате с тава с капак, използвайте дебело алуминиево фолио.
Сложете тавата с агнето във предварително загрята фурна на максимална температура за около час и половина, след което намалете на около 175 градуса и печете още три часа.
Следете водата в тавата да не извира напълно! Оставете тавата на изключена фурна за още около час. Извадете я. Внимателно махнете капака (или фолиото).
Ако е останал бульон от печеното, отлейте го в друг съд за да не се разводнява месото и да се стегне. Слагайте трапезата и да ви е вкусно!