Начин на приготвяне
Добавя се бульон от сварените дреболии, но не прекалявам и добавям гореща вода, смесено, но в полза на водата.
Дреболиите много хубаво се почистват от всякакви жилки и се прави малък разрез с нож във всяка. Слагат се в купа със студена вода и около 100 мл оцет. Така се оставят за 8 - 10 часа, да излезе възможно най-много от кръвта. След това много добре се изплакват под течаща вода.
Поставят се в тенджера с достатъчно вода и се поставят на умерен котлон. Посоляват се.
След като заврат и се смени цветът на черния дроб, веднага се изважда, а останалите дреболии продължават да се варят за около 1 час.
Отцеждат се, изваждат се, а бульонът се запазва, но задължително се прецежда и се оставя настрана.
След като се охладят, се нарязват на дребни кубчета.
В дълбока тенджера се загрява олиото и 1 с.л. масло. Прибавя се наситнен зелен лук, да се задуши. Прибавя се измитият и отцеден ориз и добре се разбърква.
Запържва се за 2 - 3 минути. Посипва се лъжичката червен пипер, сол, наситнен джоджен, смлян черен пипер и се прибавят дреболиите, разбърква се добре. Наливат се 2 - 3 черпака от прецедения бульон. Намалява се температурата на котлона и се оставя да къкри, докато оризът поеме течността.
Готовата смес се изсипва в намазнена тавичка с малко олио, добавя се и гореща вода около 3 черпака, добре се разбърква, ако е необходимо, по време на печенето се добавя още малко гореща вода.
Пече се апетитната дроб сарма на 180 °C за около 35 - 40 минути, докато оризът поеме течността.
В купа се счупват яйцата, добавя се киселото мляко, добре се разбърква с телена бъркалка до гладка смес, посолява се със сол и черен пипер и се добавя брашното, като се преценява дали 2 с.л. или 3 с.л. - зависи от големината на лъжиците и вида на брашното. Много добре се разбива с телена бъркалка.
След като е готова дроб сармата, се залива и се запича на грил - фурната, докато приятно се запече отгоре.
Изважда се, охлажда се за кратко и агнешка дроб сарма Класика се сервира с гъсто кисело мляко.
Коментари