Пълнено агне с дроб сарма

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Пълнено агне с дроб сарма
Снимка: Таня Левенова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
9
"Класическа рецепта за агнешко - вадете тефтерите и записвайте"

Необходими Продукти

  • агне - около 7 кг /без двете бутчета, опашка и шия/
  • за дроб сармата
  • ориз - 300 г
  • пресен лук - 5 връзки
  • гъби - 450 г
  • агнешки дреболии - 1/2 от количеството като цяло
  • подправки
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • джоджен
  • розмарин
  • за намазване
  • олио - размито в червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво е агнето да е заклано от предния ден, за да престои една нощ в хладилника.

За дроб сармата

Гъбите нарязани не толкова на дребно се изпържват в олио и малко масло. Добавят се дреболиите /предварително измити, обварени и нарязани от предният ден/.

Когато са полуготови се прибавя оризът, бърка се докато стане прозрачен и му се долива 1/2 ч.ч. топла вода.

Когато се водата се поеме от ориза, се прибавя нарязания лук. Тук може да се добави малко лапад или спанак, но в момента нямах..но няма проблем. Подправките също се запържват за миг и сармата се разбърква хубаво и е готова за пълнене.

Агнето се натрива със сол, след това с черен пипер и накрая с олиото в червеният пипер. Поставя се плънката, зашива се прореза от агнето, след това то завива се отвсякъде с домакинско фолио.

Така приготвено агнето се поставя в студена фурна, долива се вода до половината на тавата и фурната се включва на 200 градуса. След завиране на водата градусите се намаляват до 180 градуса.

По време на печенето се наблюдава водата-когато тя се поизпари се долива още. Агнето се пече 3 часа, след това то се отвива от фолиото. Добавят се нарязани пресни картофи и бучка масло и печенето продължава още половин час.

Готово се сервира непременно със зелена салата и чаша бира!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: