Начин на приготвяне
Хубаво е агнето да е заклано от предния ден, за да престои една нощ в хладилника.
За дроб сармата
Гъбите нарязани не толкова на дребно се изпържват в олио и малко масло. Добавят се дреболиите /предварително измити, обварени и нарязани от предният ден/.
Когато са полуготови се прибавя оризът, бърка се докато стане прозрачен и му се долива 1/2 ч.ч. топла вода.
Когато се водата се поеме от ориза, се прибавя нарязания лук. Тук може да се добави малко лапад или спанак, но в момента нямах..но няма проблем. Подправките също се запържват за миг и сармата се разбърква хубаво и е готова за пълнене.
Агнето се натрива със сол, след това с черен пипер и накрая с олиото в червеният пипер. Поставя се плънката, зашива се прореза от агнето, след това то завива се отвсякъде с домакинско фолио.
Така приготвено агнето се поставя в студена фурна, долива се вода до половината на тавата и фурната се включва на 200 градуса. След завиране на водата градусите се намаляват до 180 градуса.
По време на печенето се наблюдава водата-когато тя се поизпари се долива още. Агнето се пече 3 часа, след това то се отвива от фолиото. Добавят се нарязани пресни картофи и бучка масло и печенето продължава още половин час.
Готово се сервира непременно със зелена салата и чаша бира!