Начин на приготвяне
Течната сметана се налива в дълбока купа и към нея се добавят 3-4 с.л. пудра захар. Разбива се с миксер, но не на най-високата скорост. Трябва сметаната да стане толкова твърда, че като се завърти купата с отвора към земята, да не се разсипва.
След това се добавя заквасената сметана и отново се разбърква с миксер. Този път на още по-ниска скорост, максимум 2.
Желатинът се разтваря според указанията върху пакетчето. Добавя се към сметановата смес и се разбърква с лъжица, не с миксер. Сокът от компот се налива в купичка или дълбока чиния.
Вкусът му е според личните предпочитания, но най-добре да е кайсия заради леко накиселяващия си вкус.
Всяка една бисквита се накисва хубаво в компота и се поставя на дъното на чаша. Сметановата смес се разсипва в чашите.
Накрая парфетата се украсяват, като се поръсва с натурално какао и цветни и шоколадови пръчици и сърчица.
Парфето в чашки се оставя да стегне в хладилник за поне 2 часа.