Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Боров мел (Мед от борови връхчета)

Боров мел (Мед от борови връхчета)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Боров мел (Мед от борови връхчета)
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
25/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
34 мин.
Порции
4
"Във всеки дом трябва да има поне по няколко бурканчета домашен Боров мед, пригответе си и вие по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • борови връхчета - 100 бр., от бял бор Pinus sylvestris
  • кафява захар - 1 кг
  • вода - 2 л изворна или филтрирана
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Важно правило за събиране на връхчета от бял бор е, че те се набавят от долната или странична част от дървото. Не късаме върховете, за да не нарушим растежа на дървото! Природата е щедра, но трябва да я пазим и ценим!

Набраните връхчета трябва да са с дължина 3-4 см. Можете да използвате ръкавици, за да не полепнете със смола.

Не измивам боровите връхчета, защото те са набрани от чиста планинска местност. По тях е полепнал пчелен прашец, който е полезен и е чудесна добавка към боровия сироп.

Поставяме връхчетата в емайлиран съд и ги заливаме със студена вода.

Кипваме течността на силен огън за 20 минути, след което намаляваме температурата на умерена.

Течността къкри, без да завира, докато остане на половина. Оставяме я за едно денонощие. На следващия ден прецеждаме течността.

На литър течност прибавяме килограм захар.

Поставяме съда на котлона и варим сиропа на много бавен огън. Течността се изпарява бавно, без да завира, за да запазим ценните ѝ свойства.

Гъстотата на сиропа проверяваме върху чинийка, извадена от фризера. Щом капката не се стича или лъжицата образува пътека, боровият мед е готов.

Прибавяме лъжица лимонена киселина и след 5-7 минути отстраняваме съда от котлона.

Бурканите е добре да държим на топло до котлона. Наливаме в тях горещия мед от борови връхчета. Затваряме с нови капачки и обръщаме бурканчетата. Покривам ги с мека завивка, за да изстиват бавно.

Съхраняваме на тъмно и прохладно място.

Лечебно действие на боровия мел: Прилага се при бронхити, ангина, туберкулоза, при простуда и настинки (за инхалации и разтривки при деца), ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Приложението е противовъзпалително, отхрачващо, смекчаващо лигавиците действие, разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур.

Лечебният ефект се дължи главно на етеричното масло в смолите на растението.

Да ви е сладко и бъдете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: