Начин на приготвяне
Ароматната билка е известна още като бабина душица, воленика, майчина душица, махра, овчарски босилек, шапово биле, шеркъ, ябълкиня.
Тя се среща по скалисти места, огряни от слънчевите лъчи. Цъфти от май-юли.
Събираме билката от чисти места в слънчево време.
Тогава етеричните масла са най-силни. Те съдържат органични киселини, флаваноиди, дъбилни и горчиви вещества, минерални соли и витамин С.
Изсушена на сянка, мащерката има годност 3 години, а нарязаната билка – 2 години.
Две супени лъжици от билката заливаме с 500 мл. вряла филтрирана или изворна вода. Запарваме течността 10-15 минути.
Билковата отвара се приема се на три равни части през деня, за предпочитане преди хранене. Подслаждаме ароматния чай с мед – пчелен или от горски билки.
В българската народна медицина ароматната билка се използва при всички видове кашлица, чревни заболявания, главно от нервен произход, хронични гастрити, стомашни язви, колики и газове в червата, неврастения, главоболие, при чревно-паразитни болести.
Прилага се при отслабване на сърдечната дейност, задух на нервна почва, липса на апетит при децата, анемия, киселини в стомаха.
Богатия лечебен ефект на билката се дължи на етеричните ѝ масла, дъбилните вещества и някои други съединения.
Коментари