Gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за здраве»Чай»Билков чай от мащерка

Билков чай от мащерка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Билков чай от мащерка
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
3
"Ободряващ и много полезен Билков чай от мащерка ще приготвим днес за вас"

Необходими Продукти

  • мащерка - 2 с.л., от билката
  • филтрирана вода - 500 мл.
  • мед - горски или пчелен за подслаждане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ароматната билка е известна още като бабина душица, воленика, майчина душица, махра, овчарски босилек, шапово биле, шеркъ, ябълкиня.

Тя се среща по скалисти места, огряни от слънчевите лъчи. Цъфти от май-юли.

Събираме билката от чисти места в слънчево време.

Тогава етеричните масла са най-силни. Те съдържат органични киселини, флаваноиди, дъбилни и горчиви вещества, минерални соли и витамин С.

Изсушена на сянка, мащерката има годност 3 години, а нарязаната билка – 2 години.

Две супени лъжици от билката заливаме с 500 мл. вряла филтрирана или изворна вода. Запарваме течността 10-15 минути.

Билковата отвара се приема се на три равни части през деня, за предпочитане преди хранене. Подслаждаме ароматния чай с мед – пчелен или от горски билки.

В българската народна медицина ароматната билка се използва при всички видове кашлица, чревни заболявания, главно от нервен произход, хронични гастрити, стомашни язви, колики и газове в червата, неврастения, главоболие, при чревно-паразитни болести.

Прилага се при отслабване на сърдечната дейност, задух на нервна почва, липса на апетит при децата, анемия, киселини в стомаха.

Богатия лечебен ефект на билката се дължи на етеричните ѝ масла, дъбилните вещества и някои други съединения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря! Ароматен и много полезен билков чай.
12.01.2020 09:55
1
Диляна
Диляна
Любим мой чай.
12.01.2020 08:15
Miss Tasty
Miss Tasty
важно е да е филтрирана, защото в България водата е много твърда и хлорирана. С филтрирана вода вкусът е по-мек
09.11.2019 23:25
1
1
Покажи всички подкоментари