Начин на приготвяне
Още от древни времена акацията е смятана за свещено дърво и символ на чистотата.
Цветовете на акацията имат приятен аромат. Те съдържат етерични масла и имат много лечебни свойства.
Освен за чай или акациев сироп, билката може да се превърне и в домашно питие.
За приготвянето на ликьор никога не използвайте ракия. Тя има характерен за нея плодов специфичен аромат, наситен вкус и неподходящ за смесване с други аромати.
Тези плодови питиета са аперитивни спиртни напитки, със захарна добавка, чието алкохолно съдържание е между 20-35 об.%.
Почистваме цветовете от цветния салкъм и отстраняваме дръжките. Поставяме ги в гевгир и ги обливаме под течаща струя студена вода. Прехвърляме ги в голяма купа и ги посипваме с ½ от захарта.
Покриваме съда със стреч фолио и го поставяме на хладно за едно денонощие.
Изсипваме озахарените цветове в голям стъклен буркан заедно с отделилия се ароматен цветен сироп. Доливаме с алкохола, като се стремим цветовете да са покрити напълно, за да не потъмняват.
Ако някои от тях изплуват, не се притеснявайте, потъмняването им не променя вкуса на ликьора.
Поставяме съда на тъмно и хладно място. Там престоява 30-40 дни. От време на време разклащаме буркана с цветовете.
След упоменатия престой прецеждаме течността през марля или тензух.
Дестилираната вода загряваме с останалата захар, докато се разтвори. Прибавяме я към спиртния билков извлек и разбъркваме.
Ликьорът от акация (Robinia pseudoacacia) е готов и можете да му се наслаждавате.
Билковото растение има много лечебни действия. Цветовете лекуват упоритата кашлица от различен произход.
Акацията предпазва от заболявания на дихателните пътища и храносмилателната система. Прилага се при повишена киселинност в стомаха, гастрит, кисели и други оригвания, стомашни кръвоизливи.
Съвет: Не дръжте спиртен екстракт на слънце. Когато времето е горещо се предизвиква ферментация.