Начин на приготвяне
В дълбок съд се кипва водата.
Прибавят се 300 г сушени шипки.
Съдът се захлупва с капак, сваля се от огъня и се оставя да престои 30 минути.
След това получената отвара от шипки се прецежда и се прибавя захарта.
Разбърква се, докато се разтопи.
В туба от минерална вода се поставят 400 г измити, сушени шипки и се заливат с подсладената отвара.
Съдът се покрива с марля и се оставя на стайна температура за около 4-5 дни.
След това се прецежда и се налива в бутилки.
Така приготвеното домашно вино от шипки е много богато на витамин С и полезно!
Забележка: Тази напитка не е дълготрайна, затова да се съхранява в хладилник и да се консумира в по-кратки срокове!
Рецептата за домашни вино от шипки е от книгата Домашно консервиране на плодове и зеленчуци от Люба Бозукова и Захари Захариев. Издадена е през 1959 г.