Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Шведски кюфтенца на фурна

Шведски кюфтенца на фурна

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Шведски кюфтенца на фурна
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Онези шведски кютенца, знаете ги, дето всички говорят за тях, на фурна - опитахме ги и ние, великолепни са"

Необходими Продукти

  • кайма - 250 г телешка
  • кайма - 250 г пилешка
  • галета - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • бахар - 1/4 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • магданоз - 1 с.л. много ситно нарязан
  • масло - 50 г
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • лук - 1 средна по големина глава
  • чесън - 1 силида пресован
  • Сос
  • масло - 3 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • пилешки бульон - 400 мл
  • телешки бульон - 400 мл
  • готварска сметана - 100 мл 22 %(може да се ползва и заквасена сметана 25 %)
  • соев сос - 1 ч.л.
  • дижонска горчица - 1 ч.л. едросмляна
  • сос уорчестър - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
  • лимонов сок - от малък 1/2 лимон
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

В купа се смесват галетата, прясното мляко, яйцето, черен пипер, солта, смлян бахар, индийското орехче и ситно нарязан магданоз. Сместа се разбърква до паста. Оставя се настрана.

В дълбок тиган се загрява зехтин и маслото на умерен котлон, прибавя се наситнен лук разбърква се за 3-4 минути, докато омекне и се добавя пресован чесън, разбърква се, докато сместа се овкуси. Цялата смес се прибавя към сместа с галетата, разбърква се и се прибавят двата вида кайма.

Разбърква се много добре, ако се прецени, че е прекалено суха, може да се добави още 2 до 3 с . л. прясно мляко, но сместа не трябва да е прекалено влажна. С лъжица за сладолед с диаметър около 3 см се загребва от сместа и с навлажнени ръце с вода се оформят кюфтенца. Подреждат се в тавата върху хартията.

Пече се на 180 градуса, за не повече от 20 мин. Кюфтенцата ще имат допълнително готвене. Изваждат се и се оставят настрана.

Сос

В дълбок тиган се изсипва зехтин и маслото, оставят се да се сгорещят на умерена температура. Прибавя се брашното и енергично се разбърква с дървена лъжица, докато смени цвета си. Добавят се бульоните на малки порции при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка, за да се избегне образуването на бучки.

Следва сметаната, соев сос, дижонската горцица, сос Уорчестър, лимонов сок, захарта, бял пипер и ако е необходимо се добавя малка щипка сол. След всяко добавяне на съответния продукт се разбърква с дървената лъжица.

Оставя се на умерен котлон да къкри, за около 10-15 мин., при периодично разбъркване. След това се прибавят кюфтенцата и се оставят за още 10 мин да къкри сместа. Сваля се от котлона и се посипва с наситнен магданоз.

Източник: Recipe30

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: