Сладкиш Мокачино

ИскраИскраЧирак44
20/05/2019
"Диета, по неволя, спазват само онези хора, които не са си записали рецептата за този уникален сладкиш, не правете тяхната грешка "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 451
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • за какаовия блат
  • брашно - 370 г
  • какао на прах - 30 г
  • бакпулвер - 8 г
  • масло - 200 г меко
  • захар - 200 г
  • яйца - 75 г
  • сол - щипка
  • ванилия - 1 бр.
  • за яйчния крем
  • прясно мляко - 340 мл
  • жълтъци - 80 г
  • захар - 60 г
  • царевично нишесте - 20 г
  • оризово брашно - 10 г
  • ванилия - 1 бр.
  • допълнително за крема
  • тъмен шоколад - 150 г нарязан
  • течна сметана - 110 мл
  • разтворимо кафе - 30 г
  • за белия ганаш
  • бял шоколад - 200 г нарязан
  • течна сметана - 135 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За какаовия блат пресяваме заедно брашното, какаото и бакпулвера и ги оставяме настрана. Слагаме маслото в купа, добавяме захарта и ванилията, и разбъркваме. Прибавяме леко разбити яйца, пресятите сухи съставки, солта и омесваме всичко добре. Покриваме и оставяме да се охлади.

За яйчния крем сипваме млякото в голяма тенджера и оставяме да заври. Разбиваме жълтъците със захар и ванилията, добавяме оризовото брашно и нишестето, и разбъркваме. Към тази смес наливаме кипящото мляко при непрекъснато бъркане.

Връщаме сместа отново в тенджерата и готвим на слаб огън, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркаме. Когато крема е готов, махаме от котлона и покриваме със стреч фолио, за да не се образува коричка. Оставеяме да изстине напълно, и прибираме в хладилника.

Слагаме течната сметана да заври, махаме от котлона, добавяме кафето и тъмния шоколад. Покриваме и след 5 минути разбъркваме, докато се разтопи шоколадът. Смесваме с яйчния крем.

Разпределяме тестото във форма с диаметър 26 см, като правим борд по стените. Надупчваме основата с вилица и изсипваме вътре крема. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за 40-50 минути. Оставяме да се охлади напълно.

За да завършим сладкиша приготвяме белия ганаш. Загряваме сметаната, махаме от котлона, прибавяме белия шоколад, покриваме за 5 минути и разбъркваме.

Изчакваме малко да изстине и изливаме върху вече охладения тъмен крем. Декорираме по избор.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар