Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Метален тарт леко намаслен и покрит с брашно, 30/12 см.
В купа се разбива маслото и захарта до крем, за около 5-6 мин. Прибавя се яйцето и отново се разбива, докато се приеме от маслената смес.
Брашното се разбърква с бадемовото брашно и солта и се прибавя на порции към сместа, разбърква се с дървена лъжица. Накрая се прибавя леденото мляко и се разбърква до грубо тесто. Поставя се във фолио, оформя се на плочка и се оставя за 30-40 мин. в хладилник.
Охладеното тесто се поставя върху хартия за печене и се покрива със свежо фолио. Разточва се с точилка на правоъгълник 20/40 см.
Отстранява се фолиото и с помощта на хартията се поставя в тарт формата. Оформят се дъното и страните по ребрата. Надупчва се с вилица и се покрива с хартия за печене и се напълва с перли за печене или бобови зърна.
Пече се на 180 градуса за 20 мин.
Изважда се от фурната, отстранява се хартията с перлите / бобовите зърна и се допича за още 20-25 мин.
Изважда се от фурната и се охлажда, не се изважда от металния тарт.
Ягодово желе
Желатинът се натопява в студена вода, за да набъбне за 10-15 мин. Оставя се настрана.
Ягодите се нарязват на парчета и се изсипват в касерола със захарта, прибавя се лимоновият сок, разбърква се. Поставят се на умерен котлон да заври сместа за 5 мин. Времето се засича след като заври сместа. Свалят се от котлона, сместа се пасира до гладък сос. Прецежда се през фина цедка.
След това се прибавя желатинът към ягодовия сос, разбърква се, докато се разтопи. Охлажда се до стайна температура и се излива в изпечената маслена платка. Оставя се в хладилник, докато стегне.
Панакота
Останалото количество желатин, 5 г, се натопява в студена вода, за да набъбне. Оставя се настрана. В касерола се изсипва прясното мляко, сметаната, захарта и накъсани листа босилек. Поставя се на умерен котлон сместа да се сгорещи, но без да завира.
Сваля се от от котлона и се прецежда през фина цедка, прибавя се ванилията. Прибавя се набъбналият желатин, разбърква се, докато се стопи. Сместа се излива в платката върху стегнатото ягодово желе. Отново се оставя в хладилник, докато стегне панакотата, за около 4 часа.
Декорация
Ягодите се измиват и подсушават. Нарязват се на половини, заедно с дръжката им. Подреждат се върху стегнатата млечна смес. С четка леко се намазват с мед, за да имат блясък и да се съхранят по-дълго време свежи.
Източник: I sapori di Casa
Босилековата панакота с ягоди в маслен тарт е чудна!