Начин на приготвяне
Разбийте маслото с помощта на миксер на пухкав крем. Маслото трябва да е меко.
Добавете яйцето и захарта и продължете да биете. Когато сместа се хомогенизира, прибавете пресятото брашно и солта.
Замесете тестото. Тестото не трябва да ви лепне по ръцете. Оставете тестото на студено за около 20 минути.
Нарежете ябълките на тънки филийки. Може да използвате фино ренде. Сложете ги в съд за варене и ги покрийте с вода. Добавете захарта и ги заварете за 2-3 мин. Отстранете ги от огъня.
Готовото тесто разстелете в подходяща тава и оформете тартата, като повдигнете краищата. Надупчете дъното с помощта на вилица или покрийте с пергаментова хартия и посипете със зърно, за да не се надигне основата при печене. Печете при загрята фурна. Изпечете до златисто и отстранете от фурната.
Разбийте пудинга със студено прясно мляко. Работете с миксер. Добавете желето от кайсии и разбъркайте.
Покрийте основата с получения крем.
Оформете розички от ябълковите резенчета и покрийте тартата с тях. Намажете листенцата с кайсиево желе, разтворено в малко вода.
Върнете тарта отново във фурната и запечете още 5-6 минути.
По желание може да поръсите с пудра захар.
Масленият тарт с ябълкови рози е готов.