Начин на приготвяне
Почистете артишока, като обелите външните твърди листа, докато стигнете до светлата сърцевина.
Отрежете около 1-2 пръста от връхчето, което също е твърдо и не се консумира. От 1 кг от зеленчука трябва да получите 600 г артишок в почистен вид.
Разполовете и накиснете в купа с вода, в която сте изстискали половината лимон. Така ще се избегне своевременно потъмняването му.
Накълцайте на ситно чесъна и го запържете в зехтина на слаб до умерен огън.
Сипете нишестето, като дръпнете от огъня и хубаво разбиете с телена бъркалка, след това без да спирате да разбивате налейте бирата.
Добавете половинките артишок и задушете за 15 минути.
Сложете подправките, сол на вкус и бекона, нарязан на малки лентички или кубчета. Налейте месния бульон и варете при периодично разбъркване още 10 минути.
Готовото ястие може да разредите с още бульон или вода, за да е по-рядко сосчето, това е по ваш избор и предпочитание.
Добър апетит!
Артишокът с бира и бекон е готов.