Начин на приготвяне
Почистваме внимателно артишока, като отстраняваме горните листа, отрязваме горната част и с помощта на лъжица махаме вътрешната брада. Режем го на тънки филийки.
В тенджера с вода добавяме 1 с.л. оцет и 1 с.л. сол и слагаме филийките артишок. Оставяме да ври 2-3 минути и отцеждаме. Оставяме да се охлади.
В купа за месене слагаме водата, олиото и бакпулвера и по малко добавяме брашното. Замесваме твърдо тесто. Разточваме лист с дебелина 1 см.
Приготвяме намазнена и набрашнена тава. Слагаме разточеното тесто, така че да покрие дъното и стените. Излишното тесто изрязваме с нож.
В купа разбъркваме яйцата и сметаната с щипка сол. Разбърква се, докато стане гладка и хомогенна смес. Изсипва се в тавата върху разточения лист и отгоре се нареждат филийките артишок.
С остатъците от тестото можем да направим някаква украса отгоре.
Печем на 180 градуса 45 минути. Изваждаме и оставяме да изстине. Нарязваме като торта и поднасяме с резен лимон за украса.