Начин на приготвяне
Количеството продукти е за един буркан от 500 мл.
За повече буркани консервиран маринован артишок си умножете по 2, 3 или повече грамажите, в зависимост от броя буркани, които искате да направите.
Маринованият артишок става подобен на този от консервите, които можем да закупим, но е много по-вкусен, натурален и сме сигурни, че няма в него изкуствени консерванти.
Почистете артишоците от няколко пласта твърди листа, докато стигнете до много крехката сърцевина с по-нежно зелен цвят. Отрежете 2 см. от върха.
Сложете ги в студена вода с изстискан лимонов сок в нея, за да не потъмняват.
Загрейте оцета и виното, докато кипнат. В тази течност попарете за 5 минути артишоците, нарязани на половинки надлъжно.
Извадете ги с решетъчна лъжица и подредете върху кухненска чиста и суха кърпа, за да се поеме влагата от тях.
В купичка смесете зехтина (80 мл.) с магданоза, розмарина, 4 от зърната черен пипер, скълцаните на ситно скилидки чесън и дафиновите листа. Хубаво разбъркайте маринатата.
Всяка половинка сърцевина от артишок срежете още веднъж надлъжно, за да се получат четвъртинки.
В стерилизиран буркан от 500 мл. вместимост, сипете на дъното фин слой зехтин. Подредете плътно парчетата артишок, но все пак не притискайте силно. Отгоре разпределете другия зехтин, смесен преди това с подправките и долейте с още зехтин до горе.
Може да се използва и олио, но се отразява на вкуса на консервите.
Уверете се, че няма празни пролуки между артишока, където не е проникнала мазнината, а ако има разтърсете леко буркана, за да се изпълни всяка кухина.
Завийте стъкления буркан (или буркани) с фин плат или марля и подредете в тенджера под налягане. Покрийте с вода и варете 25 минути, смятано от момента на достигане на налягане.
Оставете буркана(ите) напълно да изстинат в тенджерата.
Използвайте консервирания маринован артишок за любими салати, сандвичи, гарнитури към риба и месо, за паста или като разкошно мезе.