Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Дълбока керамична форма или друга подходяща за печене - 30/20 см, добре намаслена със струйка зехтин.
Картофите се почистват, обелват се, нарязват се на шайби около 1/2 см и се поставят в тенджера с достатъчно подсолена вряща вода. Оставят се на котлона да заври водата и се варят за 3 до 4 мин. Изваждат се с решетъчна лъжица.
Патладжаните се почистват под течаща вода и се обелват през пръст на ленти. Нарязват се на шайби около 1/2 см. Патладжаните не е необходимо да се посоляват и изцежда от водата им, в момента те са достатъчно свежи, пролетни и не горчат.
Тиквичките се почистват, не се обелват и се нарязват на шайби също около 1/2 см.
Моцарелата се нарязва на кубчета. Пармезанът се настъргва на фино ренде.
Керамичната форма се облива със зехтин. Подреждат се зеленчуците, примерно, като се редуват патладжан, тиквичка, картоф и така до изчерпване. Подправят се със сол и черен пипер и няколко щипки сух риган. Отгоре са разхвърля моцарелата и настърган пармезан.
Залива се със струйка зехтин, бъдете по щедри, зеленчуците обичат зехтин. Налива се около 50 до 70 мл вода.
Пече се на 180 градуса, докато зеленчуците омекнат и добият златист загар.
Изважда се от фурната, охлажда се за 20 мин и печените зеленчуци се сервира с настърган пармезан и накъсан свеж босилек.