Начин на приготвяне
Сварете картофите в подсолена вода. Оставете ги да изстинат напълно, обелете ги и нарежете на едри парченца.
Сложете нарязаните картофи в купа и смесете със черния пипер, естрагон, магданоз, сол и счуканата скилидка чесън.
Пригответе домашна майонеза, като чукнете яйцето в дълбок и тесен съд. Към него налейте олиото и лимоновия сок. Сложете и щипка сол.
Позиционирайте пасатора на дъното на съда и включете на максимални обороти. Когато видите, че побелява отдолу, изчакайте няколко секунди и много бавно започнете да изтегляте уреда нагоре, сместа ще побелее нацяло.
Ако между главата на пасатора и стените на съда, който използвате има разстояние, то трябва да плъзгате много леко и встрани, за да емулгира равномерно навсякъде майонезата.
Когато сте готови смесете овкусените картофи с домашно приготвената майонеза и доовкусете с още подправки и сол по ваш вкус.
Може да използвате и въображението си и да добавите към картофената салата още продукти като шунка, кисели краставички, настъргано варено яйце, каперси, пиле или риба тон.
Поднесете салатата добре охладена и украсена със черни маслини и свеж магданоз.