Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Картофена салата»Салата картофи с майонеза

Салата картофи с майонеза

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Салата картофи с майонеза5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Малко майонеза може да направи чудеса с любимата картофена салата, да не кажете, че не сме ви казали"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. големи
  • сол - 1 щипка или на вкус
  • черен пипер - 1 щипка или на вкус, прясно смлян
  • магданоз - 2 щипки, сушен
  • естрагон - 1 щипка, сушен
  • чесън - 1 скилидка (по желание)
  • маслини - черни, за украса
  • кориандър - 4 - 5 листенца за поръсване и украса
  • За домашна майонеза
  • яйцa - 1 бр.
  • олио - 180 мл.
  • лимонов сок - 2 с.л. прясно изцеден
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите в подсолена вода. Оставете ги да изстинат напълно, обелете ги и нарежете на едри парченца.

Сложете нарязаните картофи в купа и смесете със черния пипер, естрагон, магданоз, сол и счуканата скилидка чесън.

Пригответе домашна майонеза, като чукнете яйцето в дълбок и тесен съд. Към него налейте олиото и лимоновия сок. Сложете и щипка сол.

Позиционирайте пасатора на дъното на съда и включете на максимални обороти. Когато видите, че побелява отдолу, изчакайте няколко секунди и много бавно започнете да изтегляте уреда нагоре, сместа ще побелее нацяло.

Ако между главата на пасатора и стените на съда, който използвате има разстояние, то трябва да плъзгате много леко и встрани, за да емулгира равномерно навсякъде майонезата.

Когато сте готови смесете овкусените картофи с домашно приготвената майонеза и доовкусете с още подправки и сол по ваш вкус.

Може да използвате и въображението си и да добавите към картофената салата още продукти като шунка, кисели краставички, настъргано варено яйце, каперси, пиле или риба тон.

Поднесете салатата добре охладена и украсена със черни маслини и свеж магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: