Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Панирани скариди върху ориз Басмати

Панирани скариди върху ориз Басмати

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Панирани скариди върху ориз Басмати
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Рецепта, която си струва да преместите от стария в новия тефтер - панирани скариди върху ориз Басмати"

Необходими Продукти

  • скариди - 300 г среден размер, бланширани
  • сол - на вкус
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • вода - около 100 мл
  • зехтин - за готвене ( или олио )
  • пеперончино - 2 до 3 щипки или на вкус
  • за Ориз Басмати
  • ориз басмати - 250 г
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • куркума - 1/4 ч.л.
  • чушки - 1 бр. светлозелена
  • сол - на вкус, на люспи
  • зехтин - 1 с.л.
  • лимонова кора - 2 бр. цели
  • розмарин - 2 - 3 щипки, сух
  • дафинов лист - 1 бр. малък
  • рас ел ханут - 1/4 ч.л.
  • вода - около 2 чаши (чаша - около 200 мл)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ориз басмати се измива под вода около 5-6 пъти, за да се измие всякакво нишесте което съдържа. Изсипва се в тенджера с дебело дъно, прибавят се зехтин, сол, щипката куркума, дафинов лист, щипка - две розмарин, много ситно нарязана зелената чушка, (тя е повече за аромат), прясно смлян черен пипер, лимоновата кора, залива се с водата.

Поставя се на силен котлон да заври под капак, след това се намалява температурата, от 9-та степен на 3-та, и се оставя да къкри за около 15 мин. През това време той ще поема водата.

Сваля се от котлона, прибавя се подправката Рас ел ханут, много леко се разрохква с вилица и отново се похлупва с капака и се оставя за 5-10 мин. Оризът е готов и се разрохква с вилица.

Скаридите, които съм ползвала са бланширани, за улеснение. Избрах си по-малки скариди. Поставят се в купа, подправят се със сол и лимонов сок.

Брашното се разбърква с бакпулвера, още малко сол и смлян черен пипер. Яйцето се разбива с водата. Прибавя се брашното при разбъркване, трябва да се получи еднородна смес.

Загрява се повече зехтин в дълбок тиган, заедно с пеперончиното, то ще придаде приятен лют вкус, но е по избор. Би трябвало да се изпържат в маслена баня. Всяка скарида се потопява в сместа за панировката и се пуска в горещата мазнина.

Пържат се за около 2 до 3 мин. или до златисто, но не бива да се прекалява, те много бързо стават готови.

Сервира се ориз, той ще послужи за канапе, като никога не се оформя в ринг, защото е ориз Басмати, за да може да се забелязват отделните му зрънца. Отгоре се подреждат скариди, около 5-6 бр. на порция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: