Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ориз на тиган»Ориз Басмати със скариди

Ориз Басмати със скариди

Даяна НиколоваДаяна Николова
Помощник Готвач
432781101
Ориз Басмати със скариди
Снимка: Даяна Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Не се чудете какво да приготвите с кралски скариди - така с ориз са най-вкусни"

Необходими Продукти

  • кралски скариди - 200 - 300 г
  • калмари - 1 суров
  • царевица - 1/2 консерва
  • грах - 1/2 консерва
  • ориз басмати - 250 г
  • куркума
  • черен пипер
  • краве масло
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза и го слагаме да се накисне за около 20-30 мин във вода.

След като е накиснат, се слага в тенджера с вода, за да се свари. Водата трябва да е около 2 пръста над ориза.

Когато е почти готов, се овкусява със сол, черен пипер и малко куркума. Малко преди да е готов, добавяме царевицата и граха, за да не омекнат при процеса на готвене.

Измиваме скаридите и ги слагаме в малка тенджера. По същия начин измиваме калмара и го почистваме добре от вътрешността му, която иначе е доста неприятна и хрупкава, ако не се извади.

След което го нарязваме или на кръгчета, или на по-малки парчета - изборът е ваш.

Слагаме ги да се сварят за около 5 мин в предварително вряща вода. Овкусяваме само със сол.

След като са готови, почистваме скаридите от люспите.

Смесваме морските дарове с ориза със зеленчуци.

Сервира се горещо.

Мога да добавите пармезан по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: