Начин на приготвяне
Маслото и зехтинът се загряват на умерен огън и в тях се запържват морковът и целината, нарязани на кубчета.
Щом зеленчуците омекнат се изсипва 150 г кашу и малко сол и се бърка докато започне да добива лек златист загар. Тогава се слагат и кедровите ядки и зеленият лук и се готви още минута-две.
Добавя се оризът и се бърка още минутка, след което се налива зеленчуковият бульон - топъл.
Слагат се подправките и огънят се намалява с една-две степени. Оставя се да къкри около 15 минути или докато течността се абсорбира от ориза.
Добре е да опитате и ако е все още твърд да добавите много малко водичка. Този ориз не трябва да набъбва прекалено и зрънцата трябва да стоят отделени, а не слепнали.
Отстранява се от огъня и по желание се ръсват още от подправките, за да се доовкуси по ваше предпочитание и се захлупва с капак за 4-5 минутки преди да се сервира.
Подходящо е за предястие или основно.
Добър апетит!