Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пуешко месо»Пуешко с ориз Басмати и сос

Пуешко с ориз Басмати и сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пуешко с ориз Басмати и сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
21/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Пуешко с ориз Басмати и сос определено е ястие, което ще си запазим в Любими! Направете го и вие при желание"

Необходими Продукти

  • пуешки бутчета - 3 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • зехтин - 4 с.л.
  • кориандър - сушени листа, на вкус
  • За соса
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • праз - 1 стрък
  • батат - 1 бр. (не много голям)
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 1 бр.
  • пащърнак - 1 бр.
  • краве масло - 3 с.л.
  • бяло вино - 200 мл
  • сол - на вкус
  • За ориза
  • джинджифил - 1 резен от пресен корен (3 см)
  • лимонова трева - 1 стрък (или 1/2 лъжичка на прах)
  • сол - 1 ч.л.
  • ориз басмати - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте, подсушете пуешките бутчета и ги натрийте с черен пипер. Запечатайте в зехтина, докато станат златисти от всички страни, след това ги извадете в чиния и оставете настрани.

В същата мазнина сложете маслото и когато се разтопи, добавете зеленчуците нарязани на кубчета. Запържете ги и след това задушете с виното.

Върнете месото, покрийте с вода и варете на бавен огън около 1 час и 20 минути или докато пуешкото започне да се отделя от кокала. Извадете го и обезкостете, а зеленчуците пасирайте на гладък крем.

Овкусете със сол и по желание разредете с малко вода или зеленчуков бульон. Може да сложите и сметана.

Накрая направете ориза: Сварете го във вода (според указанията на пакета), в която сте сложили настъргания джинджифил, лимоновата трева и солта.

Сервирайте ястието, като във всяка чиния/порция слагате по един черпак от соса, а върху него ориза, оформен в ринг. Накъсаното пуешко месо разпределете отстрани и поръсете със сушени листа кориандър.

Много вкусно пуешко с ориз Басмати и сос!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: